COVID-19 Info

Festival Mediteranskog filma Split

Festival Mediteranskog filma Split afirmirao se kao jedna od najkvalitetnijih i najpopularnijih kulturnih manifestacija na Jadranu, a njegov pozitivan duh tijekom posljednjih sedam godina održavanja prepoznalo je već više od 60.000 tisuća posjetitelja. To je prvenstveno zbog filmova s područja Mediterana koji u Splitu imaju svoje regionalne ili hrvatske premijere, a ne mogu se vidjeti u redovnoj kino distribuciji. No miris stoljetne borovine i šum mora, pješčana plaža, nasmijana lica tijekom noćnih provoda... sve to posjetitelji dobiju kao bonus tijekom devet dana održavanja FMFS-a.

- Sve češći je slučaj da se za večernje projekcije u open air ljetnom kinu Bačvice traži ulaznica više, pa se nitko ne buni sjediti na zidiću ili gledati film s ručnika za plažu. Štoviše, upravo ta ležernost daje FMFS-u autentično mediteransko ozračje. Tijekom dana projekcije se održavaju u prekrasnoj kinoteci Zlatna vrata koja se nalazi u sklopu 1700 godina stare Dioklecijanove palače. Osim dugometražnim, velika pažnja pridaje se i programima kratkometražnih filmova, gostovanjima uglednih domaćih i inozemnih filmskih djelatnika, ali i promociji mladih autora koji sve češće odabiru upravo FMFS kao mjesto gdje će promovirati svoje filmove.
- Osim projekcija filmova, educiranja i druženja s gostima iz industrije, FMFS je poznat i po svojim feštama u ljetnom kinu „Bačvice“, koje dođu kao idealno zagrijavanje za predstojeće ljeto.