COVID-19 Info

Međunarodna veslačka regata „Sveti Duje“

KORIJENI VESLAČKE REGATE «SVETI DUJE»

Naš narod, kao pomorski, pokazivao je oduvijek mnogo smisla i zanimanja za sportove na vodi, pa tako i za veslanje. Narodno veslanje, uvjetovano praktičnim potrebama života, bilo je oblik zabave prigodom raznih svečanosti te demonstracija snage i umijeća u utrkama običnih čamaca, koje i danas možemo sresti u našim primorskim mjestima. Na Hvaru postoji veoma značajan dokument za povijest veslačkog sporta u našim krajevima. To je dopis splitske općine iz 1825. godine upućen hvarskoj općini da na dan splitskog zaštitnika sv. Duje 7. svibnja pošalje na veslačku regatu jednu od najboljih lađa iz svoje općine. Ta je regata zabilježena u kronici tadašnje splitske gimnazije i opjevana u nekoliko pjesama. Natjecali su se Hvarani, Makarani, Splićani i još pet mjesta. Pobijedili su domaćini, čija je momčad bila sastavljena od Varošana.

OXFORD I CAMBRIDGE

Na drugoj strani starog kontinenta, u Engleskoj, kolijevci sportskog veslanja i cjelokupnog suvremenog sporta, sinovima plemića, ali i mladićima iz slojeva buržoazije, veslanje je bilo razonoda u studenskim danima. Najpoznatija veslačka utrka, popularno nazvana "The Boat Race", počinje 1829. godine razgovorom dvojice prijatelja, studenata Cambridgea i Oxforda. Rezultat prijateljskih prepucavanja bilo je pismo poslano iz Oxforda kojim Cambridge, izazivaju na veslački dvoboj na Temzi u Oxfordshireu. Od tada pa do naših dana najpoznatije je veslačko natjecanje na obale Temze gledatelje privuklo 157 puta. Ta je utrka danas jedan od najpraćenijih sportskih događaja u Britaniji. Uz rijeku je poprati oko 250.000 gledatelja, dok je putem TV-a gleda nevjerojatnih 400 milijuna ljudi iz 180 zemalja. BBC te dvoboje prati od 1938. godine.

Upravo te najbolje ekipe Oxforda i Cambridga svake godine stazu na Temzi, mjesec dana poslije zamijene onom u Spinutu i tako Splitu podare čast koju nije imala niti jedna druga sredina na svijetu. Njihovim sedmim gostovanjem u Splitu, definitivno je stvorena nova sportska tradicija - tradicija Boat Race revanša - a u čast svetom Dujmu.


MEĐUNARODNA VESLAČKA REGATA „SVETI DUJE“


Nakon 175 godina, u organizaciji Veslačkog saveza Dalmacije obnovljena je regata povodom blagdana sv. Duje, a tri godine poslije u organizaciju se uključuju i sveučilišne strukture na čelu sa Splitskim sveučilišnim športskim savezom. Već na prvoj studentskoj utrci u splitskom Spinutu (2002. godine), veslale su i strane ekipe pa regata poprima međunarodni značaj. Blagdan koji je ujedno i Dan grada Splita, kolijevke hrvatskog veslanja, tako se ukorijenio kao datum otvaranja, kako veslačke studentske, tako i klupske, natjecateljske sezone.

Godinama uspijevamo dovesti najpopularnije svjetske veslače, ukrasti dio engleske Boat race tradicije - ali stvoriti i svoju novu tradiciju, još jedan događaj po kojemu naš grad postaje prepoznatljiv na svjetskoj sportskoj karti. Na tim je temeljima Regata u deset godina postojanja, dosegnula razinu najcjenjenijih sportskih priredbi na našem području i postala jedna od najpoznatijih manifestacija sveučilišnog sporta u Europi. Međunarodna veslačka regata “Sveti Duje” sastoji se od Studentske regate u Spinutu i Utrke legendi na splitskoj Rivi.